Rolády
Roláda s ovocem
3 vejce
115 g moučkového cukru
115 g polohrubé mouky
1 lžíce vlažné vody
náplň z letního ovoce tvoří
150 ml smetany ke šlehání
1 lžička přírodního vanilkového extraktu
75 g řeckého nebo selského jogurtu
125 g malých, na plátky nakrájených jahod
1 rozsekaná zralá broskev nebo jiné letní ovoce
na ozdobu postačí
2 až 3 lžíce prosátého moučkového cukru
několik plátků broskve či jiného letního ovoce
Příprava trvá 30 minut, pečení 10 až 12 minut
1. Troubu předehřejeme na
2. Vejce a cukr smícháme ve velké míse a elektrickým šlehačem je vyšleháme na velmi hustý světlý krém, který po vytažení metel stéká v širokých stuhách. (Šleháme-li ručním šlehačem nebo metlou, položíme mísu nad nádobu s téměř vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo vodní hladiny.)
3. Polovinu mouky prosejeme do rozšlehané směsi a opatrně ji vmícháme velkou kovovou špachtlí. Prosejeme zbylou mouku a přidáme ji spolu s vlažnou vodou.
4. Směs nalijeme do připraveného pekáče a opatrně jím potřásáme, aby se směs rovnoměrně rozlila i do rohů. Pečeme 10–12 minut, dokud piškot nenabude a nezezlátne, po jemném zmáčknutí by se měl vrátit zpět.
5. Piškot vyklopíme na vrstvu pergamenového papíru, který je o kousek větší než pečivo. Sloupneme papír, jímž byl vyložený pekáč. Tvrdší okraje piškotu okrájíme ostrým nožem a
6. Roládu srolujeme od krátké strany i s papírem a švem dolů ji položíme na drátěnou mřížku, aby vychladla.
7. Když piškot vychladne, opatrně ho rozbalíme a sejmeme papír. Ze smetany a vanilkového extraktu ušleháme jemnou šlehačku a potom do ní vmícháme jogurt. Tuto směs rozetřeme na piškot, ze všech stran ponecháme centimetrové okraje. Na smetanu rozdělíme ovoce, piškot opatrně srolujeme a švem dolů ho položíme na servírovací tác.
8. Dva centimetry široké proužky z papírových ubrousků nebo pergamenového papíru položíme v pravidelných rozestupech šikmo na roládu a pocukrujeme ji moučkovým cukrem. Proužky papíru opatrně sejmeme, aby vznikl pruhovaný vzor.
9. Roládu ozdobíme zbylým ovocem a do podávání ji uložíme do chladničky. Tento klasický netučný piškot není příliš trvanlivý a je vhodné ho zkonzumovat v den přípravy
Roládky s melounem
Těsto
· 6 vajec
·
·
· polohrubá mouka na posypání utěrky
Náplň
·
·
· 2 sáčky vanilkového cukru
·
·
Na těsto vyšleháme vejce s cukrem tak, že je nejdříve šleháme asi 5 minut v horké vodní lázni, pak nádobu vyjmeme a šleháme dalších 5 minut, dokud hmota nezhoustne. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ho v předehřáté troubě při
Z melounu vykrojíme 14 kuliček a odložíme je na ozdobení. Zbylou dužinu nakrájíme na proužky. Máslo nebo Heru necháme změknout při pokojové teplotě a vyšleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidáme tvaroh a dobře promícháme.
Piškotový korpus potřeme tvarohovou náplní a na ni rozložíme proužky melounu. Pomocí utěrky stočíme roládu, kterou zabalíme pevně do alobalu, aby udržela kulatý tvar, a dáme do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny. Pak ji nakrájíme na plátky a ozdobíme kuličkami melounu.
5 vajec
Ořechová roláda bez mouky
3 vanilkové cukry
10 dkg mletých ořechů
2 banány
pařížská šlehačka
Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme ořechy a nakonec sníh z bílků.
Natřeme ve stejnoměrné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut - mírně zrůžoví
Roládu smotáme a necháme vychladnout.
Když vychladne rozmotáme, potřeme ušlehanou šlehačkou poklademe oloupaným banánem v celku a opět zamotáme.
Dáme vychladit. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Ořechová roláda
(Petr, 22. 5. 2009 13:22)